Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust

Dilluns, 29 de gener de 2024

El diumenge 28 de gener de 2024, l’endemà del Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, Sant Quirze de Besora va recordar els ciutadans del municipi que van ser deportats als camps nazis entre 1940 i 1945 on van morir.

Organitzat per l’Ajuntament de Sant Quirze de Besora i el Memorial Democràtic de Memorial Democràtic de Catalunya, l’homenatge consistia en un acte en què al final es col·locarien les 5 llambordes Stolpersteine de l’artista alemany Gunter Deming davant de l’ajuntament.

Aquesta acció tancava un projecte educatiu que es va dur a terme a l’institut Bisaura el curs 2021-2022, on es va treballar aquesta temàtica des de diferents assignatures. En el mateix acte, la directora de l’institut, Carolina Querol, va exposar el projecte i després la Montse, com a professora de visual i plàstica, i la Mercè, com a professora de llengua catalana. Per mostrar la labor realitzada, antics alumnes de l’institut van llegir les cartes que van redactar, ells van ser la Ruth Cordoba, l’Adrià Molas, la Núria Benet, l’Aniol Vilageliu i la Roser Mendo. Mentre en la finestra de l'ajuntament es podien veure les diferents obres artístiques dels mateixos alumnes que feien 4rt d'ESO en aquell moment. 

Des de l’Ajuntament confirmen que amb aquest acte “es compleix un deure. És el reconeixement als familiars dels santquirzencs deportats i assassinats a Mauthausen. És per això que diem que avui complim un deure. Però no tanquem el record. Cada vegada que passem per la porxada, que entrem a l’Ajuntament, veurem les llambordes Stolpersteine i podrem explicar als nostres fills i nets, que aquells senyors eren persones bones, que van patir la injustícia més greu que hi pot haver: ser víctimes de l’odi i d’un genocidi.” La regidora també va explicar que "aquest projecte té un llarg recorregut, que es va iniciar el 2018 i va agafar embranzida el 2019. Estem agraïts de comptar amb la presència de tots els familiars de les víctimes. I a més d’homenatjar-les, també deixeu-nos fer un petit homenatge i record a l’Agustí Olea Madrid, que ens va ajudar molt en tota la cerca de familiars dels deportats i que avui no és amb nosaltres per veure finalitzat el projecte. Molts de vosaltres vàreu ser aquí mateix el 2021, quan també vàrem fer un homenatge als assassinats a Mauthausen i a l’espera de rebre les llambordes, es va posar aquesta placa per recordar i reconèixer les víctimes."

És per això que a continuació volem llista els homenatjats i els familiars que vàrem poder contactar i que se'ls va entregar una rosa com a homenatge:

  • Per part d’en PASCUAL ANSALDO URBIEGO: ens acompanyen la Carme Llorens Ansaldo com a neboda, acompanyada dels seus fills Quirze i Roser, i com a cosí en Lluís Ventosa Ansaldo.
  • Per part d’en JOSEP GARCÍA PONCE: la seva filla política Socorro Guerrero, els nets i nètes Josep, Sílvia i Carme Garcia, i besnets Guillem, Núria, Xavier.
  • Per part d’en MARIANO OLEA BABÓN: la seva filla Ester, les seves nètes Núria i Roser, els besnets i besnetes Eloi, Laura, Ísur, Jemima i Joana.
  • Per part de l’AGUSTÍ OLEA MADRID: els nebots i cosins: Montse Olea, Nico Olea, Carme Casas, Pepita Casas, Joan Casas, Jordi Serradell, Maria Teresa Madrid, Josep Maria Madrid i Miquel Àngel Madrid.
  • Per part d’en JERONI SURINYACH SERRAT no hem trobat familiars.

 

Aquest és un acte més, que se suma els que ha fet l’Ajuntament a favor de recuperar la memòria democràtica del municipi. Per exemple el 2022 ja va inaugurar un tòtem de recordatori a les víctimes mortals del bombardeig del gener de 1939 a la rambla Concepció. I es va publicar el vídeo on diferents veïns i veïnes del municipi explicaven com es va viure la guerra civil al municipi, com a continuació del que es va publicar el 2009 de com era el municipi a principis de segle dates en què es van fer totes les gravacions.

D’aquesta manera Sant Quirze de Besora s’afegeix a la llista de municipis catalans que compten amb llambordes Stolpersteine en els seus carrers i places. Actualment, n’hi ha també a Vic, Navàs, a Manresa, Igualada i Castellar del Vallès, Prats de Lluçanès... A 29 de novembre hi havia un total de 529 llambordes a Catalunya.

Creades per l’artista alemany Gunter Demnig, aquestes llambordes s’han convertit en un reconeixement simbòlic internacional a les víctimes de l’holocaust nazi. Es tracta d’unes peces quadrades fetes de formigó i recobertes d’una fulla de llautó on hi ha gravades les dades de cada persona deportada.

En alemany stolpersteine significa “pedres que fan ensopegar” i pretenen homenatjar les víctimes del nazisme i ser una eina per a l’educació per la pau, la llibertat i el respecte a les persones. Cada llamborda és única i es realitza de manera artesanal, com a gest de respecte i d’humanitat que vol contrastar amb l’extermini massiu que va practicar el règim nazi. Actualment, hi ha més de 60.000 stolpersteine distribuïdes per més de 1.800 poblacions d’una vintena de països europeus, com Hongria, Polònia, Ucraïna, Txèquia, França, Noruega, Alemanya, Àustria, Itàlia, Grècia i Catalunya, entre altres.

Darrera actualització: 13.02.2024 | 16:28